Skip to content

Het veiligheidsspel:
de tool waar de praktijk om vraagt

Een tool dat ontstaat uit ervaringen in de praktijk is vaak het beste tool. Dit geldt zeker voor het veiligheidsspel! Het veiligheidsspel is het antwoord op het probleem dat veiligheidskundige Alexa Koene in haar dagelijks werk tegenkomt.

Risicobewustzijn is een zwakke schakel

Alexa komt bij veel bedrijven over de vloer. Zij helpt bedrijven met het Risico Inventarisatie & Evaluatie ofwel RI&E en het Plan van Aanpak ofwel PvA. Daarnaast adviseert zij bedrijven hoe werkzaamheden veilig uit te voeren. En zij ondersteunt bedrijven hoe risico’s te herkennen en te beheersen. Als geen ander weet Alexa wet- en regelgeving te vertalen naar praktische oplossingen.

In een bedrijf met een ATEX-zone onderzocht Alexa of alles op het gebied van veiligheid goed liep. In dit type bedrijf zijn ontstekingsbronnen een groot risico. Alle voorzieningen en techniek bleken in orde. Toch ontstonden in de dagelijkse praktijk gevaarlijke situaties. Het bleek dat veel medewerkers geen idee hadden wat mogelijke ontstekingsbronnen zijn. De bevindingen verontrusten Alexa.

Het probleem bleek niet het niet navolgen van wet- en regelgeving te zitten. Het probleem zat in het bewust maken van de medewerkers van het belang van veiligheid.

Alexa Koene

“Ik was eerlijk gezegd best geschokt toen ik zag hoe weinig medewerkers weten over veiligheid. Het bedrijf zette alle wettelijke stappen. En informeerde de medewerkers regelmatig. Maar het leek wel alsof het de medewerkers niet interesseerde. De informatie bleef gewoon niet goed hangen.”

Het veiligheidsspel: een logische en eenvoudige oplossing

Het probleem van onvoldoende kennis over veiligheid doet zich in veel bedrijven voor. De uitdaging was duidelijk voor Alexa:

  • Hoe wordt veiligheid interessant voor medewerkers?
  • Hoe worden medewerkers risicobewust?

Kennisoverdracht en bewustmaking zijn veel bestudeerde onderwerpen. Studies naar leermethodes vormden de inspiratiebron voor Alexa om een effectieve tool te ontwikkelen. In de leerpiramide van Bales zijn lezen en luisteren het minst effectief. Praktische oefening en uitleg aan anderen geven scoren het hoogst. Hier is Alexa mee aan de slag gegaan.

Veiligheid heeft helaas geen interessant imago. En daar moet het zo snel mogelijk van af. Veel medewerkers vinden veiligheid saai en verspilling van hun tijd. Vaak is eerst een werkgerelateerd ongeval of bijna-ongeluk nodig om te beseffen hoe belangrijk veiligheid is. En dat is echt te laat!

Door het spelen van het veiligheidsspel raken medewerkers betrokken bij veiligheid. En hun kennis over veiligheid neemt toe. Op deze manier kan iedereen verantwoordelijk voor zijn of haar eigen veiligheid zijn.

Alexa Koene

“Het is verbazingwekkend dat er in de veiligheidssector geen eenvoudige tool is die leren over veiligheid leuk en interessant maakt. Door mij te verdiepen in leermethodes kwam ik op het idee om veiligheidsspellen te ontwerpen. Een eenvoudige en betaalbare tool, dat overal kan worden gebruikt. Nu denk ik, dat ik dit niet eerder heb bedacht!”

Wil jij ook dat iedereen na het werk veilig en gezond naar huis gaat?

Back To Top